KAWA, ZAWODY, NAUKA I SZKOLENIA.

O KAWIĘ UCZYMY SIĘ NIE USTANIE, POGŁĘBIAJĄC SIĘ W TYM PIĘKNYM ŚWIECIE.

OSTATNIO BARTOSZ ZOSTAŁ ZAPROSZONY NA SZKOLENIE W WARSZAWIE (14-16.10.2021) ORGANIZOWANE PRZEZ SCA, W KTÓRYM WZIELI UDZIAŁ NAJLEPSI BARIŚCI W POLSCE.

SZKOLENIE PRZEPROWADZALI MIĘDZY INNYMI:

  • DAN FELLOWS dwukrotny Mistrz Świata Coffee in Good Spirits
  • Agnieszka Rojewska Mistrzyni Świata Baristów
  • Katarzyna Zyzało-Moczydłowska National Coordinator SCA

Duża dawka wiedzy, która przekłada później się jakość naszej Kawy, pilnujemy tego żeby była ona najwyższa jak tylko to możliwe.

Na Szkoleniach między innymi były poruszane bardzo ważne tematy Świata kawy, nauka defektów, Cupping, oraz przygotowywanie zawodników do startów w zawodach rangi Światowej.

Nasza firma należy do organizacji SCA, której zadaniem jest: dbałość o zielone ziarna, pilnowania ich jakości oraz wypalania według Światowych norm.

OPIS ZAWODÓW DO KTÓRYCH JESTEŚMY NIEUSTANNIE SZKOLENI

 

Mistrzostwa Polski Coffee in Good Spirits to zawody, które pokazują, że kawa dobrze łączy się również z alkoholem. W trakcie mistrzostw Barista/Barman prezentuje umiejętności miksologii łącząc kawę z dowolnym alkoholem, tak by oba składniki idealnie do siebie pasowały. Począwszy od tradycyjnego Irish Coffee (whishey i kawa), po unikalne koktajle. W rundzie eliminacyjnej, podczas występu na scenie, zawodnicy muszą przygotować 4 drinki, gdzie dwa to identyczne gorące koktajle na bazie kawy i alkoholu, pozostałe dwa to identyczne zimne koktajle na bazie kawy i alkoholu. Całość oceniana jest przez 2 sędziów sensorycznych, 1 sędziego technicznego i 1 sędziego głownego. Ponadto w rundzie eliminacyjnej zawodnicy występują na Spirit Barze, gdzie losują składniki do swojego drinka dowolnego, następnie w trakcie występu muszą się wykazać umiejętnościami miksologii, by stworzyć drinka na bazie wylosowanych składników i kawy. Całość oceniana jest przez 2 sędziów sensorycznych i 1 sędziego głównego. Szóstka najlepszych zawodników startuje w finale, gdzie podczas występu na scenie każdy zawodnik musi przygotować dwa identyczne drinki na bazie kawy i alkoholu oraz dwa klasyczne Irish Coffee. Najlepszy Barista/Baristka otrzymuje tytuł Mistrza Polski Coffee in Good Spirits, który upoważnia do reprezentowania kraju podczas Mistrzostw Świata Coffee in Good Spirits.

 

 

Mistrzostwa Polski Barista to najbardziej prestiżowe zawody organizowane przez Specialty Coffee Association of Europe oraz World Coffee Events. Formuła skupia się na promowaniu doskonałej kawy, profesjonalizmu oraz kunsztu pracy Baristy. Każdy z zawodników podczas 15-minutowego występu musi przygotować 4 espresso, 4 drinki mleczne na bazie espresso oraz 4 drinki dowolne, używając do tego kawy segmentu Specialty. Występ oceniają certyfikowani sędziowie, w skład których wchodzi 4 sędziów sensorycznych, 2 sędziów technicznych i 1 sędzia główny, który najczęściej jest reprezentantem World Coffee Events. Oceniany jest smak przygotowanych napojów, kreatywność, czystość pracy, technika parzenia oraz prezencja na scenie. Najlepszy Barista/Baristka otrzymuje tytuł Mistrza Polski Barista, który upoważnia do reprezentowania kraju na oficjalnych Mistrzostwach Świata Barista.

Pozdrowienia i dozobaczyska!